Dora koos voor een buitenlandsemester in Zagreb en vertelt je hieronder over haar ervaringen.
Dora Tuytschaever
Zagreb is een stad die, zoals Gent, kan gezien worden als een studentenstad. Hierdoor zijn veel gelijkenissen, maar toch zijn er ook wel wat verschillen, vooral op cultureel en sociaal vlak dan. Het allergrootste verschil is… het weer. Je zal er de zon veel vaker zien en je kan er veel meer van genieten dus doe dat dan ook!
De stad is niet zo heel groot, alles bevindt zich op wandelafstand. Zeker als je graag wandelt is dit geen nadeel. Maar als het regent, neem je misschien toch wel liever even de tram. Tramkaarten voor een enkele rit zijn niet zo duur, maar het kan handig zijn om een abonnement aan te schaffen. Je krijgt sowieso een formulier van de universiteit om een studentenabonnement aan te maken, dus waarom ook niet. Je moet dat abonnement wel elke maand gaan opladen.
Als je met het vliegtuig aankomt, kan je gebruik maken van de bus die je naar het busstation in Zagreb brengt. Daar is ook meteen een tramstation. Als de Tisak niet open is, kan je gewoon je ticket bij de bestuurder kopen. Voorzie wel wat kleingeld en kijk op voorhand welke tram je nodig hebt.
De universiteit van Zagreb zorgde voor een goede ontvangst van alle Erasmusstudenten. We kregen een mooi welkompakket met spulletjes die heel goed van pas zijn gekomen. En ook de faculteiten voorzagen in een welkompakket, maar daar bovenop gaven ze ook uitleg over praktische zaken, zoals onder andere hoe je je als Erasmusstudent moet aanmelden bij professoren (en niet te vergeten bij het hoofd van elke afdeling) om hun vakken te mogen volgen.
De Filozofski Fakultet is een kleine faculteit met veel richtingen, maar is ook wel heel gezellig. De professoren en lektoren waren altijd heel aangenaam tijdens de lessen. Als je je inschrijft voor het Croaticum, dan is de kans groot dat je veel uitstapjes maakt in de stad en dat je op die manier veel over de cultuur en het sociale leven leert. Het zal je kijk op het leven in Kroatië (of toch op de stad Zagreb) verruimen en zo ga je misschien wel wat verschillen zien met België (ik had dat toch wel). Met mijn groep (C1) maakte ik allerlei uitstapjes: we konden het huis van een populaire schrijfster gaan bezoeken, de Kroatische radio en televisie (HRT) én zelfs het parlement, waar we met een vertegenwoordiger konden spreken en vragen stellen.
Let wel op: als het gaat om administratieve zaken, zal je altijd zélf het initiatief moeten nemen en vragen stellen. Ik had een probleem met mijn studentenkaart en ik heb zeker een maand of anderhalve maand moeten wachten tot ik mijn nieuwe kreeg! Blijven aandringen is de boodschap want anders komt er weinig van.