Mijn studiekeuze werd niet echt beïnvloed door een bepaald toekomstbeeld. In de laatste jaren van de
humaniora ben ik geïntrigeerd geraakt door Oost-Europese talen via het Eurovisiesongfestival. Het laatste zetje werd gegeven door een gesprek met de zus van een goede vriend van me. “Kies de richting die je het meest interesseert,” raadde ze me aan. Anders was het wellicht filosofie of psychologie geworden.
Waar de keuze voor Slavistiek nog vooral een gevoelsmatige keuze was, heb ik mijn andere talen meer beredeneerd uitgekozen. Duits als extra aanvulling op de keuze voor Tsjechisch in mijn tweede bachelorjaar leek mij een absolute meerwaarde om later in de internationale bedrijfswereld aan de slag te gaan.
Als ik terugdenk aan de opleiding, denk ik aan de verhalen over het Altaj-paard van prof. Goossens, de Slavia-avonden, de jaren waarin ik scriptor was van het studentenblad, de memorabele colleges van prof. Detrez en het literair vertalen bij mevr. Saelman. Met stip op één staat het semester dat ik in Moskou kon studeren. Naast het ondergedompeld worden in de Russische taal, cultuur, leven, … heeft het me – als aanvulling op mijn goede Gentse vrienden – ook enkele bijzondere vriendschappen opgeleverd, die ik tot op vandaag enorm koester.
Tijdens mijn studies heb ik een tijdje getwijfeld om nadien te doctoreren, maar de drang naar ‘de wereld daarbuiten’ was groter. Om eerlijk te zijn begon ik mijn zoektocht naar werk al tijdens mijn masterjaar. Al in april 2011 ben ik via Manpower begonnen met solliciteren bij bedrijven die profielen zochten met kennis van het Russisch. Uiteindelijk kon ik op twee plaatsen onmiddellijk aan de slag: op een commerciële binnendienst of als directie-assistent bij een logistiek bedrijf. Ik koos uiteindelijk – voornamelijk om woon-werkverkeer afstand – voor de eerste optie. In het laminaatbedrijf Balterio was ik verantwoordelijk voor het opvolgen van bestelling tot levering van de export van laminaat naar Oost-Europa en de voormalige Sovjetunie. Het dagelijkse contact met klanten – voornamelijk in het Russisch – gaf me ongetwijfeld de grootste voldoening.
Net op het moment dat ik eigenlijk wou switchen naar externe sales in Oost-Europa zelf, kwam de politiek er tussengefietst. In 2012 werd ik gemeenteraadslid en in 2014 schepen. Ik heb het schepenambt nog enkele maanden gecombineerd met een job als freelance journalist en een halftijdse job bij Balterio. In 2015 ten slotte koos ik 100% voor politiek, toen de partij me vroeg als regiocoördinator voor Oost-Vlaanderen.
Momenteel ben ik in Wortegem-Petegem 2e schepen. Mijn portefeuille (o.a Financiën, Landbouw en Sport) ligt ver weg van de Slavistiek, maar de kennis die ik in heel uiteenlopende domeinen vergaar, is erg verrijkend. Daarnaast ben ik dus ook actief als regiocoördinator voor mijn partij. Het is mijn taak om lokale afdelingen te begeleiden op het vlak van lokale werking, beleidsondersteuning en communicatie. Ook vormingen geven en conflictbeheersing behoort tot mijn takenpakket.
In mijn huidige job kan ik wat kennis betreft nog leunen op het geopolitieke aspect van de opleiding Oost-Europese Talen en Culturen. Achteraf beschouwd, zou ik persoonlijk wel nog meer nadruk gelegd hebben op het huidige, hedendaagse Rusland. Ik herinner me dat we dankzij de boeiende geschiedenis-colleges van prof. Detrez achter raakten op schema en de laatste hoofdstukken over het hedendaagse Rusland uiteindelijk niet echt behandeld hebben. Daarnaast heeft het groepsgevoel onder het relatief kleine aantal studenten me als persoon doen evolueren. Het nauwe contact met mijn medestudenten helpt me ook bij het inschatten van de vele mensen die ik leer kennen in mijn huidige job. Tot nu toe lukt het vrij goed om mijn talenkennis in mijn privéleven te onderhouden. De passie voor de Russische taal, literatuur en cultuur is gebleven en brengt me nog regelmatig naar Rusland.
Om alle bovenstaande redenen zou ik ongetwijfeld opnieuw voor de opleiding kiezen. Ik heb tot op vandaag geen enkele seconde spijt van mijn keuze gehad. Als ik (toekomstige) studenten nog een goede raad mag geven: maak keuzes voor jezelf vooral op basis van je intuïtie, en geef anderen advies op basis van ratio.