Mijn keuze voor de opleiding Oost-Europese Talen en Culturen leek in eerste instantie een impulsbeslissing. Toen tijdens een les Engels in het zesde middelbaar werd gevraagd wat ik zou studeren, floepte Russisch er als antwoord uit. Toch was deze keuze meer beredeneerd dan ik aanvankelijk dacht. Ik was topsporter en daardoor zou het moeilijk worden om een exact-wetenschappelijke richting te volgen doordat ik gewoon niet bij elk groepswerk of practicum aanwezig zou kunnen zijn. Daarnaast heb ik altijd al een goed gevoel voor talen gehad. Romaanse en Germaanse talen leken mij niet uitdagend genoeg, aan de andere kant vond ik Japans, Chinees of Arabisch dan weer te ver van mijn bed. Russisch was de haalbare uitdaging waar ik naar op zoek was.
Ik koos voor Tsjechisch als tweede taal, maar Russisch bleef het belangrijkst voor mij. Daarnaast volgde ik de minor Economie en Bedrijfskunde. Op die manier kreeg ik een interessante balans tussen taal en cultuur aan de ene kant en maatschappij en bedrijfswereld aan de andere kant. Omdat de economische vooruitzichten in Rusland toen erg goed leken, had ik het idee om later iets met internationale handel te doen. Jammer genoeg is er tijdens de vijf jaar dat ik studeerde erg veel veranderd op dat vlak. Na mijn master Oost-Europese Talen en Culturen was ik dan van plan om mijn minor verder te zetten met de master Algemene Economie. Op aanraden van een kennis heb ik echter het programma Master in General Management van de Vlerick Business School bekeken en dat zag me er interessanter uit. Ik raakte door de toelatingstesten, én, niet onbelangrijk, mijn ouders wilden mij ook sponsoren.
De meeste mensen die een opleiding aan Vlerick volgen, vinden al een job voordat ze afstuderen. Iedereen solliciteert er tijdens het jaar van de opleiding bij verschillende bedrijven. Velen hadden schrik voor sollicitaties en solliciteerden daarom eerst bij bedrijven waar ze niet echt wilden werken. Ik vond dit echter tijdsverspilling. Mijn eerste sollicitatiegesprek was bij Möbius, het bedrijf waar ik het liefst voor wou werken, en daar mocht ik ook aan de slag. Bij Möbius heb ik bijna twee jaar gewerkt als Business Consultant: ik adviseerde bedrijven op operationeel en strategisch vlak. Ik hielp de bedrijven bij vragen als hoe moeten we efficiënter werken, hoe kunnen we onze medewerkers aansturen, welke functionaliteiten moet onze software hebben? Ondertussen werk ik voor Nexxworks en organiseer ik bootcamps, tours en andere opleidingen of evenementen op maat voor grote en middelgrote bedrijven. Daarbij ga ik steeds op zoek naar de meest interessante innovatieve verhalen in België en het buitenland. De rode draad in mijn werk is mijn passie voor de toekomst. Ik hou ervan om met bedrijven op zoek te gaan naar de investeringen die hen over 10 of 15 jaar nog relevant zullen houden. Hierbij kijk ik naar nieuwe evoluties in technologie (bv. artificiële intelligentie) en businessmodellen (bv. Uber en Airbnb).
Nexxworks doet momenteel jammer genoeg nog niets in Rusland en Oost-Europa. Ik ben wel van plan om volgend jaar te onderzoeken wat er in Estland speelt op vlak van innovatie. Doordat we niet met Oost-Europa samen werken gebruik ik mijn talen niet meer. Als ik echter een Rus tegen kom, probeer ik wel steeds het gesprek in het Russisch te voeren. Door mijn abonnement op ‘Russian word of the day’ probeer ik mijn Russisch niet te stoffig te laten worden.
Ondanks het feit dat ik geen Russisch nodig heb voor mijn job, gebruik ik wel nog andere vaardigheden die zich door de combinatie talen en culturen ontwikkeld hebben. Ten eerste is een taal leren hard werken: elke dag nieuwe woordjes instuderen, grammatica analyseren en memoriseren, vloeken op uitzonderingen, buikgevoel kweken… Taal leert je omgaan met structuur, maar ook met ambiguïteit. Daarnaast zorgt het aspect cultuur ervoor dat je fantasie en inlevingsvermogen wordt getraind. Door met Russen in contact te komen, door romans te lezen over andere periodes, landen of personen leer je hoe mensen op een andere manier kunnen denken of reageren in een brede waaier aan situaties. Dit is nuttig in elke job waarbij je in aanraking komt met andere mensen.
Als goede raad aan de (toekomstige) studenten zou ik willen meegeven dat het nuttig is om bij elke beslissing die je moet nemen een kort experiment uit te voeren, op die manier kun je eenvoudig bepalen wat voor jou de juiste of foute beslissing is: ga spreken met een ervaringsdeskundige, probeer iets uit voor een dag,…